Každé štvrté dieťa je v ohrození závislosti od mobilu či počítača

05.02.2013 Bratislava

Bratislava 5. februára (TASR) - Pre deti je čoraz dôležitejšie, aby mal telefón internet. Ten využívajú vo veľkej miere na chatovanie, sťahovanie obrázkov, fotenie a následné umiestňovanie fotografií na internet.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý spoločnosť Orange zrealizovala vlani medzi deťmi i dospelými. Pri príležitosti dnešného medzinárodného Dňa bezpečnejšieho internetu poskytol Orange Slovensko TASR niektoré poznatky vyplývajúce z prieskumu.

Napr. deti prichádzajú do styku s modernými telekomunikačnými nástrojmi v čoraz nižšom veku. Prvý mobilný telefón dostávajú už aj v 4 rokoch. Veľká časť detí si ešte neuvedomuje, že pri používaní internetu sú vystavované rizikám, ktoré môžu viesť k ich priamemu ohrozeniu v reálnom živote. Deti sú čoraz častejšie svedkami nevhodných praktík v súvislosti s používaním mobilu či internetu – výrazne stúpa výskyt tzv. kyberšikany. U štvrtiny detí sa dajú pozorovať znaky závislosti od mobilu či počítača.

Kľúčové zistenia z aktuálneho prieskumu ukázali výrazné posuny v spôsobe, akým deti a mladí používajú komunikačné technológie. Pribúdajú negatívne javy – deti ohrozuje závislosť, nevhodný obsah, riziková komunikácia na sociálnych sieťach i kyberšikana.

Už od roku 2006 realizuje Orange vlastný informačno-vzdelávací projekt, ktorého cieľom je upozorniť na riziká používania internetu či mobilných telefónov deťmi a mladými. Spolu realizoval už tri vlny prieskumu v oblasti používania komunikačných technológií, pripravil vzdelávacie brožúry pre učiteľov a rodičov, osvetové materiály i komplexnú internetovú stránku s problematikou bezpečného používania technológií.

V spolupráci s odborne vyškolenými lektormi takto od roku 2008 do konca 2012 vyškolil takmer 25.000 žiakov základných škôl a osemročných gymnázií. Zapojila sa aj takmer tisícka rodičov, ktorí absolvovali špeciálne poradenské stretnutia s lektormi počas rodičovských triednych aktívov.

Deň bezpečnejšieho internetu od roku 2006 vyhlasuje medzinárodná spoločnosť InSafe – Európska sieť informačných centier - s podporou európskeho programu pre bezpečnejší internet. Vo viac ako 65 krajinách sveta sa k tomuto dňu viažu rôzne podujatia a aktivity.

TASR informovala spoločnosť Orange Slovensko.
 

Vyberte región